fbpx

Avui us volem parlar d’un dels símbols més importants de la zona del Pla de Bages. Les barraques de vinya són unes petites casetes de pedra, semblants a una cabanya, construïdes en pedra seca.

Aquesta imatge que teniu aquí dalt és un bon exemple del que parlem; és la que tenim al Celler Grau i Grau! Si veniu a visitar-nos, us rebrà amb molt de gust. 🙂

La barraca de vinya també es coneix com a barraca de pedra seca, pel material amb el qual es construeix; i tina. Us explicarem, a continuació, la funció, la història i més detalls d’aquest bonic símbol del Pla de Bages en diferents punts.

El Pla de Bages disposa del 20% de barraques catalanes

Sabeu que el Bages és la comarca catalana amb més barraques de pedra seca? Sí, el nostre territori té aproximadament 2.370 construccions, és a dir, el 20% de tota Catalunya. Es troben totes i cada una d’elles recopilades al portal web Wikipedra, on podeu veure totes les barraques classificades per comarca i per tipus de construcció.

Observant el mapa topogràfic cal destacar la densitat de barraques de pedra a Manresa, rebent protagonisme sobretot Sant Fruitós, Avinyó i, és clar, Castellfollit del Boix.

Gairebé amb dos segles d’història

Tot i que no està documentat ni es coneix la data exacta en la qual es van començar a construir les barraques de vinya, una hipòtesi les situa a la primera meitat del segle XIX. És durant els principis d’aquest segle quan les construccions de pedra seca s’expandeixen per tot el territori català.

El conreu de la vinya, durant el segle XIX, rep un paper protagonista per agricultors i ramaders. Amb el pas dels anys, les construccions de pedra seca de les quals parlem s’utilitzen per a diferents funcions:

 • Forns de calç.
 • Delimitació de parcel·les i territoris.
 • Pous d’aigua.
 • Corrals d’animals.
 • Resguard de la pluja intensa.
 • Protecció del fred hivernal i del calor de l’estiu.
 • Magatzem d’eines.pla de bages

Localitzacions estratègiques

Tant en la actualitat com als principis de construir-se, les barraques de pedra s’integren a la perfecció en paisatges agraris i boscosos, en plena natura i en un ecosistema únic com és el vinícola.

Al Pla de Bages no és una excepció. Les construccions se situen properes a cellers i vinyes, com és el cas de la nostra tina. L’escenari de realitzar una activitat enoturística al Celler Grau i Grau no pot ser més idíl·lic: vinyes que ens donen el fruit estrella, el raïm, i un entorn caracteritzat per la flora i la fauna del territori.

I la ubicació on les trobem no és casualitat. En el cas d’alguns cellers, aquestes barraques de pedra seca s’empren per elaborar el vi de les seves vinyes. Es tracta d’un tractament únic del raïm que mai abans s’havia realitzat a Europa, excepcionant el Pla de Bages segles enrere.

Les barraques del Pla de Bages tenen premi

Sabieu que al Bages se celebra anualment un concurs de barraques de vinya i altres construccions de pedra seca? Els objectius de l’esdeveniment premien els següents punts:

 • Investigació
 • Treballs de recerca
 • Projectes educatius
 • Iniciatives i novetats
 • Obres i accions de promoció i difusió de la pedra seca

El concurs de rehabilitació de barraques és organitzat per la Denominació d’Origen Pla de Bages i altres col·laboradors com la Generalitat de Catalunya, Wine Moderation i GeoParc.

pla de bages i celler grau i grau

 

Això també forma part de la nostra història com a celler del Pla de Bages i sentim molt d’orgull de tot el conjunt que ens caracteritza. Coneix més sobre Celler Grau i Grau i els nostres vins.

Leave a comment