skip to Main Content

Quina copa escollir per a cada vi?

Saps quina copa escollir per a cada vi?

La copa és un element fonamental a l’hora de fer un tast de vins. No només forma part de tot el protocol del vi sinó que poden fins i tot canviar el seu sabor.

La copa ha de ser de vidre fi i totalment transparent perquè es pugui admirar el color del vi. S’ha de tenir en compte que la copa no és només per a beure, també és un element per a avaluar el vi.

A la llengua hi ha quatre àrees diferenciades per als sabors i hi ha copes que, en funció de la tipologia del vi, permeten dirigir el flux d’aquest cap a les zones de la boca en les que resulten més fàcils apreciar les característiques d’aquest producte. A part, les copes estan pensades per retenir o no les aromes i així poder apreciar aquest aspecte del vi.

Pel que respecta a la forma de la copa, són preferibles parets primes i incolores. És important evitar el contacte d’aquestes amb les mans per tal de no transmetre calor al vi. És recomanable agafar la copa pel tall.

Però com s’ha d’omplir la copa? S’ha de fer fins a la meitat de la copa i així el vi va soltant a poc a poc el seu aroma quan se li dóna un moviment rotatori que oxigena el líquid i permet apreciar tots els aromes que conté el vi en concret.

Pel que respecta a la grandària de la copa no és un factor tan determinant com la forma. Sí que és cert, però, que les copes grans tendeixen a intensificar els aromes.

Una copa per a cada vi.

Quina copa és adequada per a un vi negre?

Per a un gran vi negre és recomanable una copa àmplia per facilitar l’oxigenació però sense dispersar els aromes. Per a vins negres joves necessitarem una copa arrodonida i àmplia.

S’ha de servir el vi negre a temperatura ambient i per això és imprescindible fer-ho amb una copa gran, de boca ampla i rodona. Només així aconseguirem una simbiosi perfecta tan d’olor com de gust. Els vins negres es caracteritzen per ser molt aromàtics per això hem de deixar que puguin respirar i alliberar tots els seus aromes. I amb una copa amb ampla cavitat ho podem aconseguir. El tipus de copa que s’acostuma a utilitzar són les Borgonya.

Quina copa és adequada per a un vi blanc?

A diferència dels vins negres, els blancs requereixen una copa de mida menor, les copes generalment són més petites. Així podem mantenir-los a temperatura fresca, evitant amb una copa petita que el vi s’escalfi.

Si es tracta d’un vi blanc lleuger i amb toc d’acidesa, és recomanable un copa amb forma de tulipa que ens permetrà apreciar la frescor del vi. Acostuma a utilitzar-se una copa més amplia al centre i que es va fent més estreta cap a la boca. Així, s’aconsegueixen alliberar els aromes retinguts.

Per a vins blancs amb més cos, és ideal fer-ho en una copa més gran, més oberta per poder assaborir millor les sensacions que produeix el vi.

Quina copa és adequada per al cava i vi escumós?

Per als espumosos secs, utilitzarem la clàssica copa de flauta. Una copa alta i prima que permet que les bombolles pugin lentament a la superfície i fer-ho de forma constant. La temperatura s’ha de mantenir molt freda per això s’aconsella servir en petits glops i degustar al moment.

També els vins rosats es poden servir en copa flauta o formes similars.

maridatge amb cava

Quina copa és adequada per a un vi dolç?

En aquest cas s’aconsella una copa de mida petita. Amb cos ample i alt i una obertura una mica més estreta. Amb aquest tipus de copa podrem exaltar el desenvolupament dels aromes i la concentració en nas. També podrem dirigir el vi cap a la part posterior de la boca per tal de no notar excessivament la dolçor del vi.

Ara que ja ho saps tot sobre les copes de vi i quina utilitzar en cada ocasió, és moment de posar-ho en pràctica. I fer un bon tast de vins a casa.

Et deixem algunes recomanacions de maridatge per fer amb vi negre, vi blanc i vi rosat. T’animes?