fbpx

La primavera, la Setmana Santa, la diada de Sant Jordi, el pont del maig… són dates molt significatives al nostre país. Catalunya s’omple de celebracions de tot tipus i les hem d’aprofitar al màxim! Has pensat a fer una ruta enològica? Nosaltres et volem recomanar aquesta possibilitat, especialment un viatge pels diferents municipis que conformen les Denominacions d’Origen de Catalunya.

La tradició vinícola al territori català compta amb més de 2.500 anys d’història. Gairebé a tots els municipis trobem una denominació d’origen de mesures significatives.

Història, tradició i cultura

El vi català va ser introduït pels grecs a l’Empordà, on actualment es troba la denominació d’origen més nòrdica de Catalunya. Els romans van optar per extendre aquesta tradició al sud, al Camp de Tarragona, i Alella. Segles més tard, l’augment de l’exportació de vins catalans a Amèrica va anar conformant altres denominacions d’origen de Catalunya més centrals.

Actualment, a Catalunya completem el 25% de la tradició vinícola d’Espanya; Déu n’hi dó! Això comporta quasi 400 milions d’ampolles de vi a l’any, gran part de les quals es destina a l’exportació.

No només hem de pensar en el vi, també en el cava, ja que es conforma tota la Denominació d’Origen Cava del país a la comarca del Penedès, més concretament a Sant Sadorní d’Anoia.

denominacions d'origen catalunya

 

Clima a una geografia estratègica

Perquè el cultiu de la vinya doni resultats exitosos, la meteorologia ha de ser la idònia. El clima és purament mediterrani, sobretot a les denominacions d’origen més costeres.

Aquest fet comporta estius moderadament càlids, hiverns freds sense gelades i pluges que es concentren a la tardor i la primavera. Per tant, el clima mediterrani ofereix al sòl i, doncs, a les vinyes, allò que necessita en cada moment.

Les condicions del sòl i el clima tenen conseqüències diferenciadores. Saps que a Catalunya elaborem varietats viníferes autòctones, que no es troben a cap altre lloc del món? Picapoll, Garnatxa, Xarel·lo, Macabeu…

Gràcies al clima, podem presumir de disposar d’algunes de les millors denominacions d’origen del país. Voleu conéixer totes les que conformen Catalunya?

 

10 Denominacions d’Origen, de nord-est a sud-oest

A Catalunya existeixen 10 denominacions d’origen dividides en diferents municipis que es troben repartits per tot el territori: des de la punta més nòrdica de Catalunya fins a l’altra cantó, el sud de Tarragona, a tocar de la província de Castelló.

Les mencionem i expliquem seguint, doncs, aquest ordre: de nord-est a sud-oest.

  • Empordà

La DO Empordà se situa a l’extrem nord-est de Catalunya. Es conforma de 44 cellers que elaboren 330 vins diferents.

La seva zona de producció recórre l’Alt i el Baix Empordà. La Costa Brava no només presumeix d’uns escenaris naturals espectaculars, també d’una denominació d’origen exquisida.

  • Pla de Bages

Aquesta us serà familiar. La DO Pla de Bages, on ens trobem nosaltres juntament amb 13 cellers més.

La denominació d’origen en qüestió es troba entre muntanyes, aprofitant al màxim els avantatges del terreny que el caracteritza. Una zona privilegiada tant a nivell cultural com gastronòmic.

  • Alella

A prop de la nostra, la DO Alella és la més petita de Catalunya. Es compon de 9 cellers únics.

Aquesta denominació d’origen se situa a una zona única que aprofita tant els avantatges de la costa com de la muntanya. Va començar amb 18 municipis i a l’actualitat ja en són quasi 30!

  • Penedès

Al cor de la Depressió Prelitoral de Catalunya localitzem la DO Penedès. És la més gran del territori català.

Disposa de 137 cellers! En aquest punt, ja ens trobem de camí a Tarragona. La Costa Daurada presumeix de la magnífica DO Penedès.

raïm negre

 

  • Conca de Barberà

La DO Conca de Barberà compta amb 22 cellers que tenen una gran història des de l’Edat Mitjana.

El seu entorn és digne de visitar. A més, la Cooperativa de Barberà de la Conca és la més antiga de l’estat espanyol.

  • Costers del Segre

A tocar de Tarragona es troba la DO Costers del Segre. Els 37 cellers que la conformen gaudeixen d’un punt geogràfic idoni per a la viticultura.

Parlem de la denominació d’origen que va introduïr en primera instància a les seves vinyes les varietats següents: Cabernet Sauvignon, Merlot i Chardonnay.

  • Tarragona

Una de les denomimacions d’origen de Catalunya més rellevants és la DO Tarragona, formada per 32 cellers.

En aquest cas, parlem d’un relleu molt senzill que afavoreix el creixement i manteniment de les vinyes i fa que obtinguin uns vins especials.

  • Priorat

Parlem de la DOQ Priorat, és a dir, de la Denominació d’Origen Qualificada del Priorat.

El sòl, el clima, l’orografia i la feina constant conformen els 109 cellers actuals d’aquesta DO tan especial. El vi del Priorat és conegut arreu del món!

  • Montsant

La DO Montsant té 64 cellers integrats en la riquesa de l’entorn muntanyós en què es troben.

Entre d’altres, la DO Montsant empra varietats vinífers autòctones com són la Garnatxa i la Carinyera.

  • Terra Alta

L’última denominació d’origen (però no menys important!) és la DO Terra Alta, al sud de Catalunya.

Amb 58 cellers a les esquenes, tanquem la llista de Denominacions d’Origen de Catalunya amb un territori en el qual predomina la Garnatxa.

vinyes do catalunya

 

Fins aquí la llista de denominacions d’origen! I si encara vols fer més especial aquesta ruta per la DO Catalunya, participa al nostre sorteig de Sant Jordi! Estarà actiu fins al 24 d’abril. Afanya’t per aconseguir un dinar típic català acompanyat del nostre Sensvs Criança en un entorn únic com és el Pla de Bages.

Leave a comment