fbpx

Sorry, this entry is only available in Catalan and European Spanish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in this site default language. You may click one of the links to switch the site language to another available language.

En l’actualitat, és evident que estem experimentant unes variacions en el clima que afecten en diferents sentits. A la viticultura no hauria de ser menys i, per tant, podem afirmar que existeix una afectació del canvi climàtic a les vinyes. Però, com influeix en elles? Quins canvis estem notant els professionals d’aquest sector quant al sòl que treballem a diari?

Què és el canvi climàtic?

De vegades es confon amb l’escalfament global. Són conceptes diferents, però que van agafats de la mà, ja que l’escalfament és la principal conseqüència del canvi climàtic.

El que comporta el terme en qüestió és un augment de la temperatura a escala global i, per tant, exposa a la flora i la fauna al perill de la seva supervivència. Els impactes més evidents avui dia del canvi climàtic són el desgel dels pols, que augmenten el nivell del mar; i, contràriament, efectes tan dràstics com les sequeres.

La influència al món vitivinícola

Com que tractem un territori propi del medi natural, és normal que ens veiem afectats directament pel canvi climàtic. Tothom és conscient (o ho hauria de ser!) de les conseqüències més notables d’aquest fenomen, per tant, qui treballem al camp ho veiem a diari.

Alguns dels principals efectes són els següents:

  • Verema anticipada: segons el tipus de sòl on creixen les vinyes, la verema pot veure’s anticipada. Aquest fet es deu a la pujada de les temperatures del planeta.
  • Sequeres durant l’any: els mesos de pluja (durant la primavera) es veuen afectats pel canvi climàtic. Les sequeres són més comunes i les pluges escasses.
  • S’acaba amb els fongs: el fred i la humitat poden acabar amb alguns fongs que són bons per al vi durant la maduració del raïm.
  • Apareixen noves zones vinícoles: les zones amb més altura guanyen enfront de la resta de territoris vinícoles.

canvi climàtic

Variacions a la forma de treballar

L’afectació del canvi climàtic a les vinyes comporta pels cellers un canvi a la forma de fer la feina que s’ha fet sempre. Les maquinàries, cada vegada més avançades, ajuden en certes funcions.

Cada any s’avalua com ha avançat el creixement del raïm i l’estat del sòl per prendre certes decisions. Els que formem part d’aquest sector treballem cada dia per aconseguir que el canvi climàtic afecti el menys possible a les nostres vinyes. Què seríem sense elles? I què serien els vins Grau? Res!

Els vins ecològics es troben en auge

Aquest canvi global és un dels motius pels quals cada vegada es produeixen més vins ecològics. El Celler Grau i Grau ja produeix diferents gammes de manera ECO i així ho certifica l’etiqueta d’algunes de les nostres ampolles!

Les seves característiques aporten múltiples beneficis quant al medi ambient. Per tant, és important comptar amb aquest esforç de produir productes ecològics i protegir les nostres vinyes en certa manera.

vins ecològics

Ens hem d’adaptar al futur

Segons els vaticinis dels experts sobre canvi climàtic, els cellers haurem d’adaptar-nos a noves formes de treballar. Entre d’altres accions, les zones vinícoles s’hauràn de trobar cada vegada més a zones amb certa altura respecte al nivell del mar.

Una cosa tenim clara: mai deixarem de fer el que més ens apassiona, que són els vins! I, per descomptat, els vins del Pla de Bages. 🙂 Féu un cop d’ull als productes que elaborem diàriament amb tota la passió i estima que ens dóna aquesta professió.

Leave a comment