fbpx

Sorry, this entry is only available in Catalan. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Quins factors poden influir en l’elecció d’un vi?

Són molts els aspectes que poden determinar la compra final d’un vi. Des del tipus de vi, la criança, la Denominació d’Origen o el preu. Però s’ha demostrat que l’etiqueta té un paper molt importat a l’hora d’escollir el vi. Es tracta de la carta de presentació de l’ampolla i ajuda a determinar la identitat del vi.

L’estètica influeix clarament. És el primer aspecte en el qual ens fixem, el que realment ens crida l’atenció i fa que ens apropem a saber més d’aquell vi. És per això que una bona etiqueta ha de ser original i atractiva. Però també ha de contenir tota la informació necessària. Així el consumidor pot conèixer realment com és aquell vi, d’on procedeix i quines característiques té.

S’ha demostrat que les etiquetes juguen un paper molt important a l’hora d’atreure clients i acabar determinant la seva compra. És per això que des dels cellers s’intenta sempre estudiar com influeixen en la decisió de compra i innovar per cridar l’atenció dels consumidors.

Una etiqueta ha de seguir amb la identitat de la marca, mostrar els valors d’aquesta i ser un punt que els ajudi a diferenciar-se de la resta. Es tracta d’aconseguir que es converteixi en el primer contacte amb el consumidor.

Aspectes com un disseny innovador, jocs de paraules, una tipografia única, utilitzar colors atractius o incorporar elements propis de la filosofia del celler ajudaran a crear etiquetes que captin l’atenció i que tradueixin això amb compres.

enologia

Quina és la història de les etiquetes?

A l’època romana ja s’etiquetaven les àmfores vinícoles on s’indicaven la procedència del vi i el nom del cònsol del moment en el qual s’envasava. Tot i això, no va ser fins a mitjans del segle XIX quan van començar a utilitzar-se de forma habitual les etiquetes quan la venda de vi va incrementar i ja es comercialitzaven coles per enganxar que garantien una correcta adherència. Van resultar un recurs molt útil per als cellers, per classificar els diferents vins que produïen. L’etiqueta va acabar evolucionant fins a convertir-se en el que és avui dia: un element important tant per a informació com també per a publicitat.

Com han evolucionat els dissenys de les etiquetes?

El disseny ha anat variant, al principi s’utilitzaven segells o cintes simplement pel fet de diferenciar els vins. Després es va començar a emprar paper o pergamins on es mostrava el nom del propietari i l’any de la collita. Però va ser la invenció de la litografia el que va suposar l’autèntica revolució. Amb l’ús del color i la reproducció. Els primers dissenys mostraven els gustos de l’època amb inspiracions barroques. Alguns dels motius més recurrents per a les primeres etiquetes eren les reproduccions de castells, medalles o els premis que se li atorgava al celler.

Actualment els cellers realitzen un gran esforç per tal de diferenciar la seva imatge de la resta. Intentant dotar als seus vins de la millor presentació possible perquè aquests tinguin una personalitat pròpia. Per exemple, donar-li un toc senzill o luxós, divertit o sobri depenent del tipus de vi.

Per una altra part, també és molt important la contraetiqueta. De la que ja us vam explicar com interpretar tota la informació que conté i com ens ajuda a conèixer millor el vi que estem comprant.

 Així doncs, el pròxim cop que compris un vi segur que t’hi fixaràs bé amb l’etiqueta. Pots donar-li una ullada als nostres vins de Celler Grau i Grau per conèixer el disseny de les nostres etiquetes. Nosaltres procurem dotar els nostres vins d’unes etiquetes diferencials. Per exemple la Col·lecció Jaume Grau i Grau amb vins tan especials com el Chardonnay.

Chardonnay vi

Leave a comment