fbpx

Sorry, this entry is only available in Catalan and European Spanish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in this site default language. You may click one of the links to switch the site language to another available language.

Tots ens hem fixat en la contraetiqueta d’alguna ampolla de vi, però, alguna vegada heu parat a llegir tota la informació que dóna? Probablement hi ha alguna dada que no acabeu d’entendre si no us dediqueu al món de l’enologia, però avui us expliquem cada detall perquè n’aprengueu.

Per norma, totes les ampolles de vi han de dur una sèrie de característiques que descriuen el producte que procedirem a destapar. Anem pas per pas per tal d’analitzar-ho:

Nom comercial

Aquest és el nom del producte. La seva funció principal es diferenciar i identificar els vins. No té perquè coincidir amb el nom del celler.

Per exemple, alguns dels noms comercials dels nostres productes són Picapoll, Syrah, Gratvs, 4 Arreplegats… En el cas dels dos primers, els noms fan referència als raïms emprats; els últims, són noms que els hem donat segons les seves característiques.

Denominació d’origen

Indica la denominació d’origen a la que pertany i que, per tant, segueix la regulació de cadascuna. La DO, de la mateixa forma, ens diu a quina zona geogràfica s’elabora el producte en qüestió.

Nosaltres formem part de la Denominació d’Origen Pla de Bages i la Denominació d’Origen Catalunya.

contraetiqueta ull de llebre

Procedència

A més de la DO, que denomina a quina zona geogràfica es treballa, l’ampolla ha d’indicar la procedència del vi. En aquest cas, als nostres productes trobareu indicat que els vins es produeixen a Espanya.

Anyada de la collita

L’anyada assenyala a quin any es va realitzar la collita del raïm que, posteriorment, ha donat lloc al producte. És a dir, a quina verema pertany el vi.

Amb aquesta dada també coneixerem el temps de reserva i envelliment del vi i, llavors, sabrem si aquest és jove, criança, reserva o gran reserva.

Descripció del vi

La descripció del vi, com bé diu el seu nom, ens descriu el producte. Les sensacions que aporta quan es consumeix, la seva història, què intentem transmetre amb ell…

En dependència dels territoris als quals es comercialitza el vi, estarà escrit en diferents idiomes. Al Celler Grau i Grau ho mostrem en català i anglès.

Varietat del raïm

Quina varietat o varietats de raïm han estat emprats en el procés de producció.

Si un vi es compón d’una única varietat de raïm, se’l coneix com monovarietal (com en són, per exemple, Merlot, Chardonnay o Garnatxa).

contraetiqueta garnatxa

Embotellador

En aquest apartat s’especifica qui ha embotellat el producte: nom, localització i número de registre. Als vins Grau i Grau trobareu la nostra direcció i nom.

Número de lot

El número de lot identifica el producte i l’ubica en l’any que s’ha embotellat. D’aquesta manera, sabrem per aquest número el grup de productes que es van embotellar durant el mateix any.

Graduació alcohòlica

Com és lògic, aquí s’indica la graduació alcohòlica del producte. És important que el consumidor sigui conscient d’aquesta dada, que variarà en funció del vi, del raïm emprat, de la DO…

Contenció de sulfits

La contraetiqueta de les ampolles ha d’indicar si el vi conté sulfits. Aquests són necessaris moltes vegades per la bona conservació del producte i, per tant, no s’han de veure com un element negatiu.

Segons la normativa de la Comunitat Europea, tot aliment que contingui més de 10 mg/l de sulfits ha d’indicar-ho al seu etiquetat.

Quantitat de producte

Quanta quantitat de líquid conté l’ampolla? És una dada molt important que sempre va indicada.

Generalment, es tracta de 75cl, però hi ha excepcions com són els Benjamins (20cl), Magnum (1,5l) i Jeroboam (3l).

 

Com veieu, la contraetiqueta ens diu tot sobre el producte. Ara que ja sabeu interpretar les dades, fixeu-vos en els vins Grau i Grau per conèixer tot sobre ells.

Leave a comment