fbpx

El picapoll és una varietat de raïm molt típica al territori català. Es tracta de la més important al Pla de Bages i, per tant, pertany a la Denominació d’Origen d’aquesta zona. Tot i que existeixen tres tipus de raïm picapoll el més important és el blanc.

Parlem d’un raïm autòcton que només gaudim els que pertanyem a la zona del Bages. És una de les característiques del celler que ens diferencia de la resta i destaca entre totes les varietats viníferes que emprem a Grau i Grau.

Els límits del Pla de Bages s’extenen fins a només 50 hectàrees de vinyes, és a dir, parlem d’un raïm exclusiu. El picapoll avui dia se segueix conreant gràcies a les seves propietats, entre elles, la pell gruixuda que el caracteritza.

La comarca del Bages disposa d’unes condicions idònies pel conreu vinícola. Un clima continental mediterrani de mitja muntanya, una pluviositat escassa i una forta oscil·lació tèrmica, a més d’un sòl franc argilós i calcari. Les vinyes es troben envoltades de boscos de pins, roures i alzines.

picapoll

 

Les característiques principals del picapoll són les següents:

  • De brotació retardada i madura en tercera època.
  • Producció mitjana d’uns 5.000kg/ha.
  • De pell dura i gruixuda, és un raïm de gra petit i ovalat. Totes aquestes particularitats li permeten aguantar molt millor les possibles adversitats climatològiques.
  • Els vins són de color intens, més pujat que el de la resta de productes elaborats amb raïm blanc.
  • L’aroma és fresca, àcida i profunda, i hi destaquen notes de cítrics, pinya americana i pinya fresca.

Aquestes característiques requereixen que el picapoll no només es trobi en un territori que s’adapti a les seves particularitats, sinó que també s’ha de dur a terme al celler una bona elaboració posterior.

El picapoll és un producte ideal per a realitzar alguns maridatges característics del vi blanc. El nostre vi Cent·Kat es pot convertir en el millor acompanyant per a alguns plats on el marisc és protagonista.

En definitiva, el que volem amb els vins elaborats a base de picapoll és transmetre els orígens dʼuna varietat autòctona amb un vi dʼacord amb la societat actual, fusionant així dos mons que no ens són tan llunyans. La nostra filosofia ha estat sempre i segueix sent la tradició, la família i la passió. Amb el picapoll traduïm els tres termes que ens caracteritzen en forma d’ampolla.

picapoll

 

Referint-nos a un raïm autòcton de la Denominació d’Origen Pla de Bages, hem de cuidar i tractar de la millor forma possible el picapoll. No podem deixar que aquesta varietat desaparegui, ja que és l’estrella del Celler Grau i Grau. A partir d’aquí elaborem vins de km 0 que exerceixen una filosofia 100% catalana i de proximitat.

A més, hem pogut comprovar en dues ocasions que l’èxit del picapoll és interminable. La nostra experiència tant a Prowein com a Alimentaria ho proven!

Les seves propietats et sorprendran, a més, forma part de la nostra gamma de vins ecològics. Encara no has tastat el nostre picapoll?

Leave a comment