fbpx

Si bé és important servir el vi correctament, també ho és fer-ho a la copa corresponent. És estrany beure aigua a una tassa, oi? Doncs de la mateixa manera un enòleg sap que no es pot beure un vi negre a una copa de flauta.

Els nostres vins s’haurien de servir a la copa que li pertoca i tu també pots ser un expert en enologia amb petites instruccions. La principal raó per escollir una copa o una altra és saber quines són les varietats viníferes emprades en cada vi.

Començarem per esclarir quina copa de vi és l’adequada per a cada tipus de beguda, incloent el cava.

Vi negre

Aquesta copa de vi ha de ser de grans mesures per facilitar el contacte amb l’aire i, per tant, que l’oxigenació sigui favorable. Existeixen diferents tipus:

  • Borgonya: la seva forma de pilota facilita el moviment del vi a tota la copa. Els aromes es veuen afavorits en aquest tipus de copa de vi.
  • Burdeus gran: la més gran de la llista. La forma de la copa és àmplia i permet afavorir les notes fruitals.
  • Cabernet Sauvignon: permet suavitzar els cítrics del vi per tal de destacar els tocs fruitals. Ideal per a vins vells.
  • Pinot Noir: la fusta i les notes fruitals seran les protagonistes en aquesta copa de vi pel seu gran tamany.

copa de vi negre

 

Vi blanc

Tot i que la copa de vi que s’ha d’utilitzar pels blancs també ha de ser gran, no ha de ser-ho tant com la del vi negre. El més important és potenciar el gust dolç i conservar el vi ben fred i, per això, s’utilitzen les següents copes:

  • Chardonnay: la forma gran i arrodonida de la copa de vi Chardonnay és ideal per destacar les notes varietals de cada vi blanc.
  • Tulipa petita: aquesta copa de vi s’hauria d’emplenar fins a tres quarts de la seva capacitat, com a màxim. És més petita que la copa tulipa per a rosats i més estreta que les copes de vi negre.

Ara que ja saps quina copa has d’utilitzar, prova a maridar el vi blanc!

copa de vi blanc

 

Vi rosat

Aquest tipus de vi se serveix en copes molt similars a les dels blancs fruitals. No ha de ser ni molt gran, ni molt allargada, ja que en ambdós casos es perdria sabor i cos. La copa de vi perfecta per als rosats és la anomenada tulipa.

La temperatura ideal per als vins rosats és de 6ºC, per tant, s’ha de conservar la copa freda. Igual que en el cas del vi blanc, no s’ha d’omplir gaire la copa.

copa de vi rosat

 

Cava

Tant per al cava com per als vins escumosos, la copa ha de ser de tall llarg i estret. La seva forma estilitza el vi o cava per conservar-lo a baixa temperatura (quant més fred, millor!).

La copa de vi estrella d’aquests tipus de begudes es coneix com a flauta. La característica principal d’aquesta copa de vi, a banda de ser allargada i estreta, és que la vora superior ha de tenir una petita corbatura cap a dins.

copa de cava

 

Has pres anotacions? Doncs ja pots començar a posar aquestes indicacions en pràctica i contagiar el teu nou aprenentatge a la resta de la teva família i amics.

Si encara t’agradaria saber més sobre el món de la copa de vi, et convidem a visitar-nos al celler. T’esperem per ensenyar-te tot el que sabem de l’enologia, un terreny que ens apassiona.

Leave a comment