fbpx

Coneixes la qualificació del vi segons el seu envelliment?

Podem classificar els vins en criança, reserva o gran reserva. Però saps realment quina diferenciació hi ha entre aquests termes?

A continuació t’expliquem a què es deuen les diferències entre la qualificació que es realitza d’un vi i quins requisits han de cumplir. A més, descobreix també quins dels nostres vins es corresponen a cada classificació.

Vi jove

Els vins joves són aquells en els quals no s’ha realitzat cap procés d’envelliment. El procés que es porta a terme és molt senzill: un cop realitzat el procés de fermentació, el vi s’embotella i ja està preparat per ser consumit.

En el cas d’aquests tipus de vins, es recomana consumir-los durant el transcurs de l’any. I de forma general acostumen a ser vins frescos, amb tonalitats a fruita i amb molt de nervi.

Trobem com a exemple el nostre Picapoll de la col·lecció Cent·kat. Un vi jove, fresc, alegre i llaminer. Lleuger i amb notes cítriques i d’albercoc. La seva elaboració consisteix en criomaceració de les pells durant 16 hores.

Després es realitza una fermentació alcohòlica a temperatura controlada entre 14ºC-16ºC. I finalment, una parada fermentativa amb aparició dels sucres residuals entre 8-10gr.

 

Vi semi-criança

Pel que respecta a un vi semi-criança, són aquells vins que han estat menys de 6 mesos en bóta. No els podem arribar a determinar com a vins de criança però tenen una vida una mica més superior que els considerats vins joves.

Un vi que entraria dintre d’aquesta qualificació seria el Selecció Especial. Un vi sabrós i fresc. El seu procés consisteix en una primera maceració pel·licular. A continuació, es realitza la fermentació alcohòlica a temperatura controlada de 22Cº-24Cº en dipòsits d’acer inoxidable. I per completar aquest procés, es realitza un lleuger envelliment en bótes de roure francès durant 4 mesos i posteriorment en ampolla.

vi negre selecció especial

Vi criança

Considerem que un vi és de criança quan han passat un període d’envelliment d’un període mínim de 24 mesos. I d’aquests 24 mesos, almenys 6 mesos els han passat en bóta de roure.

Tot i això, en els vins rosats o blancs, aquest període d’envelliment és de 18 mesos.

Si per alguna cosa es caracteritzen els vins de criança és per una harmonia entre la fruita i la fusta. Vins molt vius però que gràcies al temps que passen en bóta, tenen un punt d’afinament molt interessant.

El Sensvs Criança és un clar exemple. En aquest cas es realitza una maceració pel·licular de dotze dies. Seguit d’una fermentació alcohòlica a temperatura controlada de 22ºC-24ºC en dipòsits d’inoxidable.

I per últim es produeix el procés de criança en botes de roure francès de 220 litres, de primer i segon any, durant 14 mesos.

 

Vins reserva

Per considerar un vi reserva, ha d’haver passat per un temps mínim d’envelliment de 36 mesos. I d’aquests mesos, un mínim de 12 ha de ser en bótes de roure de 330 litres com a màxim. I després, fins que es compleixin els 36 mesos, s’ha de realitzar el seu envelliment en ampolla.

Trobem algunes diferències per als vins blancs o rosats, on el temps d’envelliment es redueix fins als 24 mesos, amb un període mínim de 6 mesos en bóta.

Un vi reserva destaca per ser un vi fi i polit.

En aquest cas trobem el Garnatxa amb un envelliment en bótes de roure francès de 14 mesos i amb un posterior envelliment en ampolla.

Garnatxa vi negre

Vi gran reserva

En el cas dels vins gran reserva, són vins que han estat en un procés d’envelliment de 60 mesos. I d’aquests 60 mesos, un mínim de 18 mesos han estat en bóta de fusta de roure. La resta de mesos es realitza un envelliment en ampolla.

També torbem diferencies en els gran reserva per a vins blancs o rosats on el temps d’envelliment ha de ser de 48 mesos i 6 d’aquests mesos ha de ser en bóta.

Amb els vins gran reserva s’aconsegueix una conjunció perfecta entre fruita i fusta.

 

Ara que ja coneixes les diferències entre les diferents qualificacions dels vins, toca gaudir-ne d’un. I per fer-ho de la millor forma és molt important tenir en compte dos elements claus per degustar-lo com són amb la copa perfecta per a cada vi i a la temperatura correcta. Descobreix-ho!

 

 

 

 

 

Deixa un comentari