fbpx

Sabem que sou molts els que ens llegiu per estar al dia de les novetats de l’enologia. Però, segur que alguns de vosaltres no us conformeu a rebre informació d’aquest bonic món. Algun cop us heu plantejat quin és l’estudi del vi? Com accedir, què comporta, sortides professionals… Us ampliem aquestes dades!

Per si alguna vegada us ha passat pel cap dedicar-vos a la ciència de l’enologia, segur que us vindrà bé conèixer les diferents professions que la conformen i on podeu estudiar. Nosaltres sentim molt d’orgull d’haver après sobre aquest món en un celler familiar i amb tanta història com és el nostre! 🙂

Primerament, heu d’estar molt segurs de quin sector us atrau més. No només existeix una professió per ser enòlegs, i possiblement us sorprendreu amb algunes que no havíeu sentit mai. Aquí teniu algunes de les més importants:

dibuix raims

Viticultor: la cura de la vid

Comencem amb la persona que es dedica en cos i alma a cuidar de l’estat de les vinyes. El viticultor s’encarrega de treballar amb molta cura la vid que ens donarà les diferents varietats de raïm a cada sòl.

Partim d’aquesta professió per començar a tractar la producció del vi, és a dir, la matèria primera.

 

L’enòleg elabora el vi

Un cop s’ha realitzat la collita del raïm, l’enòleg tindrà la responsabilitat de produïr els diferents tipus de vi.

És important que aquest supervisi recurrentment cada etapa de la producció.

 

El veremador per la collita del raïm

Ja ho diu el seu nom. Durant les setmanes de verema, el veremador fa la collita del raïm que posteriorment es tractarà a les diferents sales del celler.

Dos aspectes clau a tenir en compte per part seva és el grau de maduració i la quantitat de sucre que conforma el gra.

verema

 

L’artesà del vi: el bodeguer

Els artesans sempre fan la feina dotant el seu producte d’unes característiques que el fan més personal. Això ho aconsegueix el bodeguer a un celler.

S’encarrega de fer arribar el producte a diferents mercats, entre altres moltes coses.

 

El degustador prova el producte

La seva tasca consisteix a tastar tots els productes referents a la viticultura i crear una fitxa tècnica que el descrigui.

Per exemple, d’aquí s’extreuen les notes de tast, recomanacions d’acompanyaments, etc.

 

Sumiller, qui ens ajuda a escollir

L’art del maridatge guanya encara més sentit amb la figura del sumiller. És qui recomana un tipus de vi o un altre en funció del menjar amb el qual l’acompanyarem.

Ningú més que ell ens pot arreglar el dia amb aquest tipus de consells!

estudi del vi

 

Aquests serien alguns dels perfils imprescindibles a un celler, però cal recalcar que tots ells s’ajuden entre si: cuiden de les vinyes, produeixen vi, recol·lecten el raïm a la verema… els cellers sempre fan la feina en equip!!

Al nostre país hi ha molts centres on poden formar-te com a professional del vi. En són exemples universitats com:

  • La Rioja
  • Rovira i Virgili (Tarragona)
  • Valladolid
  • Politècnica de València (València)
  • Etcètera

Si tens cap dubte sobre el món de l’enologia, no dubtis a contactar-nos. També et recomanem estar pendent de les nostres xarxes socials, allà aprendràs moltes coses!

Leave a comment