skip to Main Content

Presentació de la família Grau

Ens situem al municipi de Castellfollit del Boix, a Maians, en el Pla de Bages i, per tant, al centre geogràfic de Catalunya. El celler Grau i Grau s’envolta d’un territori més que privilegiat per la popular tradició en producció de vins gràcies a les formacions muntanyoses entre Montserrat i Castelltallat.

Partim de Jaume Grau i Grau, fundador principal de l’empresa, ja que ell va ser qui va creure que el negoci vinícola que s’estava construint podria arribar lluny gràcies a la seva enorme visió de futur i amb l’ajuda de la seva dona.

Des de 1885 fins a 1915, Salvador Grau, el pare de Jaume, tenia vinyes, entre altres conreus. El raïm el venia i també en feia ús particular per fer-ne vi i, és clar, beure’l. Allà el 1915 ell mateix va començar a comprar vi a algunes cooperatives per tal de vendre’l.

El 1921 es va casar amb la Celerina i van tenir tres fills, un d’ells en Jaume Grau i Grau, a qui de ben jove ja va ensenyar el món del vi. Aquella època va ser molt complicada degut a la guerra civil el 1936.

Un abans i un després al celler

Tot i això, amb molt d’esforç i ganes, va tornar a recuperar l’activitat amb el temps i va tornar a la compravenda de vi i raïm. Aquesta feina la va compartir amb el seu fill Jaume durant 14 anys més, el qual juntament amb la seva dona, la Paquita, van creure que podien anar més enllà i podien construir un celler petit l’any 1966, fer uns dipòsits i d’aquesta manera poder fer tot el procés i poder vendre el vi ja posat en garrafes. Més endavant, ho faria manualment amb ampolles.

En Jaume Grau i la Paquita van tenir tres filles. Una d’elles la Montse, que es va casar amb el Macari. El Macari va continuar el negoci amb en Jaume i, a poc a poc, al veure que tot funcionava, van decidir ampliar el celler i fer els magatzems i tota l’estructura que es veu ara.

Macari

Cap al 1994 es va incorporar al celler en Jordi Casanovas Grau, nét de Jaume Grau i que va estudiar enologia. En Jordi s’encarregaria més endavant de tota l’elaboració del vi.

El 1998 el celler Grau i Grau va entrar dins de la Denominació d’Origen Pla de Bages i, com a homenatge a Jaume, l’empresa va registrar el seu nom a Jaume Grau i Grau com a marca de vi de la gamma més alta. També en homenatge a la família Grau que va conrear durant molts anys les vinyes.

Més endavant es va incorporar Marta Pujadó Grau, filla de la Montse i el Macari, per dedicar-se a l’exportació, a intentar mostrar els productes de Grau i Grau fora de Catalunya.

Cinquena generació

Així doncs, en Jordi i la Marta, tenen el cognom Grau, sent ells la cinquena generació i actual d’aquesta família apassionada pel món del vi. El fundador, en Jaume, va pertànyer a la tercera generació. Les primeres generacions van ser les que van començar amb el conreu de la vinya.

Com a cinquena generació, en Jordi i la Marta decideixen donar un aire nou al celler, més fresc i modern, però sempre mantenint la qualitat i la tradició. D’aquesta manera, volen acostar-se més al públic final i així que tothom conegui el celler Grau i Grau per fer uns vins sota Denominació d’Origen Pla de Bages amb identitat pròpia. Amb aquest canvi d’imatge innovador, els actuals encarregats del celler aposten per crèixer a tots els nivells, sempre tenint en compte per la qualitat dels productes Grau i Grau sense perdre de vista els inicis.

Cinquena generació