fbpx

Per què és tan important la fase visual en el tast d’un vi?

La fase visual és la primera fase que es porta a terme en un tast de vi. Abans de produir-se la fase olfactiva i abans de posar en pràctica les nostres papil·les gustatives, té lloc la fase visual.

La primera informació que rebem d’un vi, és a través de la vista. Ens proporcionarà informació molt valuosa. Podrem analitzar el seu aspecte, la seva aparença, el seu color o inclús la seva textura. També ens revelarà molta informació la transparència del vi, la presència de carbònic i l’ adherència a la copa.

Totes aquestes dades que recopilarem a escala visual ens ajudaran a complementar la resta d’informació que obtindrem en les fases posteriors. Amb tot això, podrem fer un tast de vi perfecte.

Ara que ja coneixem la importància d’aquesta primera fase visual en el tast d’un vi, entrarem en més detall per aproximar-nos a com podem extreure completament tota la informació que podem obtenir d’un vi només amb la vista.

La transparència del vi

Per poder comprovar la transparència d’un vi, haurem de posar la copa sobre un fons blanc i ben il·luminat. D’aquesta forma podrem veure amb claredat la transparència del líquid.

El color del vi

Què determina realment el color del vi? Ho determina la varietat del raïm utilitzada, l’edat del vi o la forma en la qual s’ha elaborat.

Quan analitzem el color del vi, hem de tenir en compte característiques com la intensitat, la lluentor o el to de color.

Per observar tots els matisos amb precisió a l’hora d’analitzar el color d’un vi, hem d’inclinar la copa aproximadament 45 graus sobre un fons blanc i amb bona il·luminació.

Ens proporcionarà informació com l’edat del vi, el cos i el seu estat.

La intensitat del color ens revelarà informació sobre el cos del vi que estem analitzant. Això ho podrem analitzar en els vins negres i ho farem inclinant la copa cap a nosaltres i observant la seva part central. Si quan posem el dit índex baix de la copa trobem alguna dificultat per observar la forma del dit, llavors podrem dir que el vi té capa alta mentre que si passa al contrari, podrem dir que el vi té capa baixa.

El matís ens proporcionarà informació sobre la seva edat, ja que ens indica el grau d’evolució d’un vi.

Vi negre: si el vi té tons morats o violetes determinarà que es tracta d’un vi jove. En canvi, si els tons són més color teula o terra, significa que és un vi de més edat.

Vi blanc: si és un vi blanc completament transparent, significarà que és un vi jove. Si pel contrari te tons més grocs o daurats, es tractarà d’un vi més vell.

Vi rosat: si el color es viu i brillant, el vi és jove. Si són tons més color salmó el vi té més edat.

La fluïdesa del vi

Ens podrà indicar el grau d’alcohol que conté el vi. Es tracta de fer un moviment rotatiu amb la copa. Quan les llàgrimes cauen ràpidament per la paret de la copa després de fer-la girar, podem determinar que aquell vi té poc grau d’alcohol. Si la llàgrima de vi cau lentament ens estarà informant que aquell vi té un nivell alt d’alcohol. Així doncs, una llàgrima espessa i gruixuda és sinònim d’un vi amb major cos, major grau alcohòlic i major estructura.

Recorda que també has de tenir en compte altres aspectes en un tast de vi. L’ àmbit olfactiu i gustatiu complementaran la informació per analitzar un vi, aquí podràs descobrir-ho amb més detall.

Ara que ja coneixes com fer una anàlisi en l’àmbit visual d’un vi, toca posar-ho en pràctica. A la nostra web podràs trobar tots els vins per començar a gaudir d’un autèntic tast, tenint en compte tots aquests aspectes visuals.

Leave a comment