fbpx

Cada setembre, comença el mes que marcarà el futur del celler: la verema.

Aquest futur, però, comença 11 mesos abans durant els quals vigilem, cuidem i tractem la terra, la vinya i el raïm i ens assegurem que la seva evolució segueix la trajectòria habitual sense malalties.

Aquest treball constant es tradueix en una recollida de les diferents varietats de raïm que cultivem en un mes escàs.

Fa pocs dies va acabar la verema de 2021 Celler Grau i Grau i ens encantaria poder compartir com ha anat la recollida aquest any amb tots vosaltres.

Verema 2021

La verema de 2021 ha estat molt positiva ja que ni la vinya ni el raïm han patit cap malaltia durant l’any i això s’ha traduit en un raïm molt gros i molt sa.

L’anyada del 2021 ha estat de màxima qualitat i podem preveure que els vins nascuts d’aquesta anyada tindran molt bon grau i acideses altes. Tot i això, caldrà esperar uns mesos fins que l’elaboració estigui controlada pel nostre enòleg.

Varietats de raïm

Al Celler cultivem diferents varietats tant de raïm negre com de blanc.

Les varietats negres recollides aquest any han estat: Merlot, Ull de Llebre, Cabernet Franc, Syrah, Sumoll i Garnatxa. Volem destacar especialment aquests dos últims, ja que la recollida ha estat de vinyes velles i per tant, una recollida de molt bona qualitat.

Blog Varietats Negres

Per altra banda, hem recollit cinc varietats de raïm blanc: en especial, el Picapoll, la nostra varietat autòctona i també les varietats Parellada, Suavignon Blanc, Garnatxa i Sumoll Blanc.

Volem destacar que aquest últim és una novetat de la verema del 2021 i que permetrà al nostre enòleg Jordi, produir un nou vi especial de col·lecció.

Blog Varietats Blanques

Què farem ara amb tot aquest raïm?

Durant un mes recollim totes aquestes varietats que reben diferents tractaments.

Les varietats blanques es premsen i s’introdueixen en dipòsits d’acer inoxidable on començarà la fermentació.

Excepte, la nostra nova varietat: el Sumoll Blanc, que l’hem deixat macerar amb les pells uns dies abans de premsar-lo en dipòsits d’acer inoxidable, ara mateix reposaran durant 3 mesos en bótes de roure. D’aquesta verema en sortirà un vi molt especial per nosaltres.

Les varietats negres maceren amb les seves pròpies pells i durant aquest procés agafaran aquest color o aromes tan característics. Un cop acabi la fermentació separarem el most (líquid) de les pells. Un cop obtinguem el most caldrà decidir si produïm vi o si el seleccionem per convertir-se en un vi de criança, en aquest cas, el col·locarem a bótes de roure.

Blog Premsat Negre

Només s’aprofita el premsat del raïm?

Un cop el raïm ha estat premsat es divideix en el most i el brisa, el most és pròpiament el suc del raïm i la brisa és la barreja de pells i pinyols. Aquesta mescla es deixa assecar al sol i funcionarà com adob per l’any vinent.

En definitiva, el procés comença i acaba al mateix lloc.

Blog Premsat Blanc

En resum, la verema de 2021 ha estat molt positiva i de molta qualitat, hem recollit noves varietats com el Sumoll Blanc i preveiem uns vins de màxim nivell.

Ens agradaria donar les gràcies a totes aquelles persones que han col·laborat amb nosaltres, no només durant la verema sinó també durant els 11 mesos restants.

Per últim, també us volem agrair a tots els que gaudiu dels nostres vins perquè feu que cada verema la rebem amb il·lusió i amb ganes de plantejar-vos nous productes.

Si vols descobrir una mica més la nostra terra, el procés de producció de vi i els nostres productes, recorda que pots gaudir de les visites guiades d’enoturisme que realitzem.

Ens veiem l’any vinent!

Leave a comment