fbpx

Coneixes les aromes del vi?

Les aromes del vi son compostos volàtils captats pel sentits de l’olfacte i el gust.

Es divideixen en 3 grups depenent de l’origen de l’aroma: el raïm, l’elaboració i l’envelliment.

L’aroma final del vi es l’harmonia entre la varietat de raïm, el llevat durant la fermentació i la fusta durant la criança.

Les aromes es divideixen en 3 grups:

Aromes primàries

Son aromes que ens donen informació sobre la varietat de raïm i la zona d’on procedeixen. En altres paraules, dos vins poden tenir aromes diferents si la mateixa varietat de raïm s’ha cultivat en zones geogràfiques de clima diferent.

Son aromes que s’accentuen al moure la copa i que provenen del regne vegetal, dividides en 5 grups: florals, vegetals, afruitats, minerals i especiades.

Aromes secundàries

Son aromes que apareixen durant la fermentació del vi i la malolàctica, és a dir, quan el llevat transforma el sucre del raïm en alcohol.

Solen ser aromes dolces, amb rècords a brioixeria, làctics i amílics, degut a que durant la fermentació es redueix l’acidesa.

Aquestes aromes es perceben una vegada entren en contacte amb la llengua ja que augmenta la temperatura del vi i s’obtenen via retronasal.

Aromes terciàries

Son aromes que sorgeixen durant la criança del vi i fins que s’obre l’ampolla, i provenen de les condicions d’envelliment: l’essència de la fusta de la bota i el temps.

Les terciàries son les encarregades de dotar al vi de personalitat pròpia i també s’obtenen via retronasal.

Però compte, son aromes efímeres: desapareixen poca estona després d’haver obert l’ampolla.

Cata de vi negre

Durant el tast, es capten tots 3 grups d’aromes que permeten diferenciar i classificar els vins.

És possible captar tots aquests olors? És la pregunta que sorgeix sempre i la resposta sempre és la mateixa: si, qualsevol persona que eduqui el seu olfacte pot arribar a percebre totes aquestes aromes.

Per exemple, si tastes el nostre Picapoll Cent·Kat, un vi jove molt fresc, notaràs aromes cítriques, d’albercoc i florals. És un vi molt dolç i lleuger amb bon equilibri d’acidesa.

Dins d’aquesta mateixa gamma, també trobaràs el nostre Negre Jove Cent·Kat, un vi fresc amb matisos de fruita vermella. És un vi suau amb l’acidesa marcada per la seva joventut.

Ara que ja coneixes les diferents aromes pots aplicar-les a la fase olfactiva del teu tast de vi. Recorda totes les passes en el nostre post de com fer un tast de vi.

Leave a comment