fbpx

Tot el procés que es duu a terme per a l’elaboració del vi s’ha de respectar, pas a pas. Tan important és la cura de les vinyes com la disposició del producte final en el seu lloc corresponent; per tant, l’emmagatzematge on es guarda el vi és clau per tal d’oferir la millor qualitat d’aquest.

No tots els vins s’emmagatzemen als mateixos sistemes ni durant el mateix temps que la resta, ja que cada producte presenta una sèrie de característiques que determinaran el mètode de conservació del vi. És important, doncs, tenir en compte les propietats de la beguda que guardarem durant els pròxims mesos.

La funció principal del procés de conservació del vi és que aquest no perdi cap de les seves propietats i assegurar la qualitat i essència del producte. Això significa que estem parlant d’una part imprescindible de la producció de vins, perquè també afecta a la salut dels consumidors.

 

Les caves d’un celler, el millor lloc on es guarda el vi

Per les seves característiques, la zona més subterrània d’un celler és el lloc ideal per conservar el producte. Les parets han d’evitar qualsevol filtració, per tant, el millor és que siguin gruixudes (de pedra o maó) i el sòl també ha de ser així.

A l’hora d’aventurar-se en crear un celler, és important saber on es conservaran els productes que s’elaborin. Hem de pensar que alguns dels vins es guarden durant anys i anys, i han de residir en el lloc idoni. Al Celler Grau i Grau emmagatzemem els nostres productes a unes caves subterrànies per garantir la millor qualitat d’aquests, la sala de barriques!

macari i jordi

 

Temperatura i ventilació, aspectes que s’han de respectar

La temperatura del magatzem hauria d’oscil·lar entre els 10 i 15ºC i és molt important que durant tot l’any es mantingui a la mateixa franja perquè un canvi brusc de temperatura afectaria directament al suro de l’ampolla. Aquest canviaria de mesura fins al punt que podria permetre la filtració del vi.

En aquest punt, la ventilació també es tracta d’un aspecte a tenir en compte. La humitat idònia, d’un 75% aproximadament, afectarà positivament al suro, evitant olors innecessaris i altres característiques d’una ventilació incorrecta. És favorable disposar les ampolles en posició horitzontal.

Sobre la realitat del suro, s’han creat moltes creences que, sovint, no són del tot certes. Aquí podràs diferenciar-les.

 

La barrica de fusta és la millor manera de conservar el vi

Concretament, la fusta de roure. Aquest material resulta molt positiu per a la conservació del vi, ja que evita alteracions del producte i a la vegada ajuda en el sabor agradable i color d’aquest.

Però no tots els vins poden emmagatzemar-se durant el mateix temps a una barrica de fusta. Cada tipus de producte requereix unes necessitats per envellir i ser gaudit de la millor manera possible, per tant, hi ha barriques que poden arribar a ser útils fins als 40 anys.

Les principals finalitats d’una barrica, lloc on es guarda el vi, són:

  1. Aporta al producte substàncies agradables, com els tanins, i saludables, com l’àcid el·làgic.
  2. Neteja el vi separant sediments.
  3. Permet la micro oxigenació i ajuda en l’estabilitat del color.

barrica de fusta

 

S’ha d’evitar una alta il·luminació

A les visites enoturístiques dels cellers, el fet de conèixer el lloc on es guarda el vi és molt important per als visitants. I la realitat és que el millor per a la conservació del producte és que el magatzem sigui el més obscur possible.

La llum pot espatllar un vi, i encara més si aquest és blanc. Així que, recorda: les caves, com més obscures, millor per a la qualitat del producte.

 

Et volem ensenyar on es guarda el vi al Celler Grau i Grau! Si encara no has reservat dia per fer una visita d’enoturisme, no dubtis en fer-ho. Coneixeràs de primera mà la feina que fem i les instal·lacions on s’elaboren els nostres vins.

Deixa un comentari