fbpx

Durant aquests dies, un cop hem passat les vacances de Nadal, esteu veient a les nostres xarxes socials que parlem molt freqüentment de la poda de la vinya. És normal que, si no sou enòlegs o no coneixeu tots els secrets de l’enologia, no sapigueu exactament què és això que estem fent. Bé, us ho volem explicar perquè us sentiu més a prop nostre!

La poda és la pràctica que consisteix a reduir la part negativa de la vinya, eliminant part del seu estat habitual. D’aquesta manera es limita el seu creixement natural i, com a conseqüència, es millora la qualitat del raïm i el seu rendiment.

Els mesos del gener i febrer són claus per realitzar aquesta importantíssima tasca. Però no a tots els cellers es du a terme a la mateixa època de l’any, de la mateixa manera que la verema no coincideix en tots els terrenys. Això depèn de les condicions climatològiques i altres característiques del sòl de cada localització. Al Pla de Bages, per exemple, sí que es treballa durant els mesos d’hivern.

Una vinya és, en poques paraules, una liana grimpant amb branques que, sovint, aconsegueixen mesurar fins a 30 metres d’altura. Així doncs, la poda de la vinya consisteix a eliminar gran part d’aquestes branques, ja que l’objectiu d’aquesta pràctica és produir bon raïm. És un clar cas en el qual prioritza la qualitat a la quantitat.

Per a dur a terme la poda de la vinya és important tenir en compte una sèrie de característiques:

  • El clima: s’aconsella no realitzar la poda en dies nuvolats o plujosos. La humitat pot afectar negativament a la fusta de la vinya.
  • Les condicions territorials: el fred també pot ser un enemic per a la poda, per tant, en terrenys gèlids s’hauria de realitzar la pràctica a finals d’hivern.
  • La varietat: existeixen varietats tardanes i precoces. Serà millor començar per les primeres per avançar el brot d’aquestes i a la vegada retardar les segones.
  • L’edat de la vinya: es prioritzen les plantacions més velles davant de les vinyes joves per deixar que aquestes últimes acabin de madurar i no pateixin gelades ni afectacions climatològiques.

poda de la vinya

 

Però el cicle de la vinya no finalitza a la poda. Això només acaba de començar! T’expliquem quins són els passos més importants que tot celler ha de seguir per realitzar la feina ben feta.

 

1. Inflorescència

Quan s’ha finalitzat la poda de la vinya i la plantació del fruit, es passa a una següent etapa: la inflorescència.

Les herbes ja creixen a les vinyes i s’han de lligar els sarments per donar vida al raïm. Requereix un treball minuciós perquè tot surti com s’espera.

 

2. Floració

Al mes d’abril, just acabada la inflorescència, es passa a la floració. Les vinyes ja germinen i les fulles comencen a saludar-nos.

El viticultor ha de seguir podant i dur a terme els tractaments requerits perquè els ceps no sofreixin plagues ni malalties.

 

3. Quallat

La flor comença a obrir-se i és per això que és importantíssim que la climatologia sigui favorable. Una pluja torrencial podria ser determinant per obtenir resultats menys positius del que esperem.

Els tractaments se segueixen realitzant a poc a poc. Aquesta etapa dura fins al juliol, aproximadament, coincidint amb la pujada de les temperatures.

 

4. Verol

El fruit ja comença a madurar entre els mesos de juliol i agost. És important un control detallat del creixement de la vinya.

Ens trobem en un punt que permet estimar com serà la verema que durem a terme en les pròximes setmanes.

poda de la vinya
La poda de la vinya

 

5. Verema

La collita del raïm té lloc al setembre i octubre, depenent de les condicions climatològiques que s’han sofert durant l’any i de la zona territorial on ens localitzem.

Es tracta del procés més laboriós de tota la feina que es fa a un celler. Aquí s’obté definitivament el resultat de les tasques que s’han fet des de l’anterior verema.

 

6. Caiguda de la fulla

Les fulles de la vinya canvien de color. Ja no són verdes, sinó marrons, com és habitual a la tardor.

En aquest moment es torna a començar el procés de la poda de la vinya i la resta de tasques en els següents mesos. I, així, successivament!

poda de la vinya

 

Aquest és el cicle de les vinyes d’un celler com és el nostre. Com hem dit anteriorment, varia en funció del terreny i les condicions climatològiques.

Si vols veure l’escenari en el qual desenvolupem tota aquesta feina, et convidem al Celler Grau i Grau!

Leave a comment