fbpx

El refranyer que coneixem és ben ample i variat. Lògicament, el vi ocupa un gran espai en el món dels refranys i dites perquè forma part de la nostra vida quotidiana (cada vegada més) i perquè l’enologia és cultura!

Un refrany neix fruit de la inspiració de poetes, filòsofs, científics, etcètera. Durant el llarg de tota la història del pensament, són milers les persones que han estat un motor de creació de diferents frases populars. Avui dia són molt usuals en el nostre vocabulari, tant els hem interioritzat que els refranys i dites es citen inconscientment a qualsevol conversació.

Inicialment, els refranys relacionats amb el vi feien d’aquesta beguda un símbol místic. Es tracta del producte més mencionat en tot el refranyer espanyol i aquest fet dóna la importància que mereix el vi!

Existeixen milers de refranys que mencionen el vi. Nosaltres t’ensenyem els 10 més populars de la història (i també els 10 que més ens agraden, és clar!). Pren nota perquè no poden faltar a qualsevol conversació on l’enologia és la protagonista.

comida con vino

El vi alegra l’ull, neteja la dent i sana el ventre

Popularment diuen que el vi és bon aliat per a la vista i també per a la salut bucodental. En general, el vi és molt bo per a la salut.

Vins i amors, els vells són els millors

Ja sabeu que hi ha vins que, quant més vells, més bons. El mateix passa amb els amors, no creieu? 😉

Beure amb mesura allarga la vida

Sempre amb mesura! Però, tal i com deiem al primer refrany, beure vi és beneficiós per a la salut de les persones.

Al vi i al nen s’han de criar amb afecte

Tant la vinya com el raïm s’han de tractar amb el màxim afecte possible i moltíssima cura en tots els procesos perquè el resultat final, el vi, tingui la màxima qualitat per al consumidor.

Parra que no brota a l’abril, poc vi dóna al barril

L’abril és un mes clau per a molts cellers, ja que el raïm comença a neixer i a agafar forma. És una època de l’any molt maca per a tots els que ens dediquem al món de l’enologia.

vendimia uva tinta

 

I ara, cinc refranys catalans per fer honor a la nostra terra!!

A les penes, punyalades; als disgustos, gots de vi

Fora penes! Brinda amb una copa de vi amb els teus amics i desconnecta una estona. Amb mesura, sempre.

Menjar fred i vi calent, pel cos és dolent

El menjar sempre s’ha de menjar calent (quan el producte ho permeti, és clar) i el vi ben fred. Aquest últim element també dependrà del tipus de vi, ja que el negre s’ha de prendre a temperatura ambient i el blanc ben fred, per exemple. Els alemanys no estarien gens d’acord amb aquesta frase perquè allà beuen el vi ben calent!!

Pa que sobri, carn que abasti i vi que no falti

A un bon dinar, no pot faltar ni el pa, ni la bona carn a la brassa i, per descomptat, un bon vi! Són tres elements imprescindibles.

comida con vino

Verema en eixut i tindràs vi pur

Si la verema ve carregada d’un any de sequera, de ben segur que serà més complicat que el vi estigui a unes condicions òptimes.

Cargols, peres i pebrot volen vi ben fort

Cada tipus de vi marida diferent segons l’aliment que volem preparar. En el cas dels cargols, les peres i els pebrots, caldria un vi de gust més fort com pot ser el negre Senvs Criança.

 

Volem saber quin és el teu refrany favorit! Comenta’ns-ho 🙂 i si no l’hem incorporat a aquesta guia, el volem conèixer.

I ara, per comprovar que els refranys i dites tenen raó sobre el que diuen, encarrega la teva comanda i gaudeix dels nostres vins.

Deixa un comentari