fbpx

Una de les parts més importants del tast de vins és la que avui us explicarem. En relació a la degustació, ens sorgeix un assumpte: com servir el vi? No és tan simple com sembla ni tampoc és difícil si s’aprèn a fer-ho correctament. Ens posem mans a l’obra?

No pensis que el moment de servir el vi només s’ha de fer adequadament quan ho fas amb persones que formen part del sector vitivinícola. A reunions familiars, amb amics i/o amb gent de confiança propera a nosaltres, creiem que no cal fer les coses de manera tan professional perquè ells no ens jutjaran si no ho fem bé al 100%; però és important fer-ho sempre de la millor manera que sabem!

A continuació us donem 4 claus per tal de servir el producte correctament.

1. La temperatura del vi ha de ser la idònia

El primer que hem de comprovar és que el producte que volem servir es trobi a la temperatura que li pertoca. Això és molt important perquè el tast posterior ofereixi la millor experiència possible i poguem gaudir del vi amb els 5 sentits.

I, a quina temperatura hauria d’estar cada tipus de vi? Doncs bé, generalment de la *següent manera:

Vi negre                                                           Vi blanc                                          Vi rosat: 10ºC                  Vi escumós: 7ºC

· Reserva i Gran Reserva: 17ºC                    · Fermentat a barrica: 12ºC

· Criança: 15ºC                                               · Jove sec: 10ºC

· Jove: 9ºC                                                      ·  Dolç: 8ºC

* Font: OCU

servir el vi

2. Escollir la copa adequada, un imprescindible

No és el mateix tastar un cava a una copa de vi negre que fer-ho a una de tall llarg i estret, com són les de flauta. Servir el vi a la copa que li pertoca és un dels aspectes més importants en aquest procés.

D’aquesta manera aprendrem a diferenciar gustos i olors, ja que l’oxigenació del producte serà diferent en el recipient al qual el disposem.

A més, s’ha de tenir en compte la quantitat de vi que hem de servir a cada copa segons el tipus de producte. Com veieu, aquest pas és determinant!

 

3. Destapar el vi, com fer-ho?

Si tens un llevataps a mà, tens l’ampolla oberta! És la manera més fàcil de destapar un vi.

Hauríem de procurar moure el mínim possible l’ampolla perquè la temperatura del producte no pugi. S’ha d’extreure la càpsula, clavar el llevataps al centre del suro (sense travessar-lo per complet) i començar a pujar-lo fins que el puguem treure amb facilitat.

És important que, un cop extret el suro, netegem el coll de l’ampolla, ja que possiblement quedaran restes del suro que poden caure al vi.

 

4. Arriba el moment estrella: la decantació

Ara sí que hem arribat al punt en què servim realment el vi a la copa! Però, ho fem directament des de l’ampolla o amb l’ajuda d’un decantador?

Bé, això dependrà del tipus de vi que volem servir. En termes generals, es decanta prèviament quan es tracta d’un vi vell per evitar restes. Aquestes partícules no són perjudicials per a nosaltres, però poden resultar molestes quan degustem el producte.

També es decanta per evitar olors a humitat per tractar-se d’un vi que fa anys que es troba madurant dins l’ampolla. La resta de vins… cap a la copa!

Vi Blanc

5. Clau extra! Gaudiu del vi com mereix

Trobeu el moment idoni perquè l’experiència de tastar el producte escollit sigui més que gratificant! Ara ja sabeu servir el vi correctament, per tant, l’últim pas és assaborir-lo com mereix.

Això i molt més ho podeu aprendre a les nostres visites enoturístiques! Reserva dia i vine al Celler Grau i Grau.

Leave a comment