fbpx

Com ja hem dit en altres ocasions, l’enologia és una ciència. Per tal d’entendre-la el màxim possible, existeixen diferents termes imprescindibles que tot enòleg i amant del vi ha de saber.

El terme enologia prové del grec oinos (vi) i logos (coneixement). El resultat d’aquesta unió és la paraula que es refereix a l’activitat especialitzada del coneixement del vi. Concretament, l’enologia és la ciència que tracta tot allò relacionat als vins i als mosts del raïm.

L’activitat de l’enòleg no només consisteix en fer el vi; també participa a les vinyes i, posteriorment, al mercat. Aquest perfil té coneixements de química, física, botànica i agronomia. Així doncs, abarca moltes accions a un celler. No parlem d’enologia moderna fins l’any 1870, quan es tracta com a enologia curativa i, posteriorment, preventiva.

S’han de tenir en compte alguns aspectes clau de l’enologia per tal de tractar correctament els vins i el món que l’envolta. Per exemple, escollir la copa adequada per a cada tipus de vi o maridar amb els productes correctes.

A continuació us mostrem 10 definicions que no podeu deixar de banda si us voleu incorporar a una conversació de caràcter purament vitivinícola o us agrada saber-ho tot sobre la ciència de l’enologia. Totes les definicions han estat extretes del Gran Diccionari de la Llengua Catalana per tal que el significat sigui el més precís i real possible.

 

Barrica

EMBALATGE, ENVASAT. Bota de sis cèrcols de secció transversal circular o ovalada.

enologia

Buquet

ENOLOGIA. Aroma i tast d’un vi que el caracteritza.

Degollament

ENOLOGIA. Operació de degollar. Canviar els taps de les ampolles de vi escumós a fi de poder separar el pòsit format mentre eren cap per avall en els pupitres de les caves.

Rodó

ENOLOGIA. Es diu del vi que té un sabor armoniós i lleugerament vellut.

Taní

ENOLOGIA. Prové de tanna, que és la paraula que en l’antic alt alemany designa el roure, planta que conté molt de taní que és utilitzat per adobar pells. En el vi un adequat grau de tanins contribueixen a donar un buquet característic o s’utilitza per clarificar-los.

Tast

  1. Acció de tastar.
  2. Gust que hom troba en un menjar o una beguda en tastar-lo; sabor.

enologia

Tiratge

ENOLOGIA. En l’elaboració de vins escumosos, operació que consisteix a afegir llevats al vi de base dins de l’ampolla amb la finalitat d’iniciar la segona fermentació.

Untuós

ALIMENTACIÓ. D’una suavitat penetrant, insinuant.

Varietal

ENOLOGIA. Dit del vi elaborat a partir d’una sola varietat de raïm.

Vinificació

ENOLOGIA Conjunt de les operacions i els processos de l’elaboració del vi.

enologia

 

 

A partir d’ara ja et vindran al cap aquests termes! Però si encara vols saber més sobre el món de l’enologia, et convidem a visitar-nos al celler. Resoldrem qualsevol tipus de dubte i podràs veure la nostra feina i passió pels vins.

Vols preguntar-nos alguna cosa? Estarem encantats d’ajudar-te en el fantàstic món de l’enologia.

Leave a comment