fbpx

Tant els consumidors habituals de les begudes vinícoles com els que no ho són haurien de conèixer algunes tradicions amb vi que se celebren arreu del món. La cultura, la festa i la gastronomia guanyen un sentit únic quan es combinen!

Algunes de les tradicions de les quals us volem parlar neixen de la superstició; d’altres, de festivitats antigues que ja se celebraven fa segles i que avui dia es conserven. I volem que sigui així per molts anys més. Per què no començar l’any nou preparant-nos per complir amb aquestes tradicions?

I és que el vi i tot el món que l’envolta porta a l’esquena una història tan llarga i completa que permet la celebració d’algunes tradicions en l’actualitat a totes les cantonades de la Terra, especialment al nostre país (terra de vins!).

Comencem a explicar-vos les 5 tradicions amb vi més curioses i simpàtiques, prepareu-vos per voler fer-les durant aquest nou any 2019.

 

1. Dipositar or a la copa de cava, una tradició per cap d’any

No hi ha millor que acabar l’any i començar el següent amb una tradició dirigida als més supersticiosos. Dipositar qualsevol objecte amb or (un anell, una cadena, una moneda…) a una copa de cava la nit de cap d’any és símbol de bona sort pel proper!

El que has de fer és ficar l’objecte que escullis dins de la teva copa de cava i brindar amb ella. L’any que comença promet fortuna per al que ho fa. Una bona tradició per les dates en les quals ens trobem.

noia amb copa de cava

 

2. Els 12 grans de raïm durant les 12 últimes campanades

Aquesta tradició ja és habitual en totes les llars del nostre país, però, sabies que no se celebra a cap altre lloc del món?

Existeixen diverses teories del seu naixement. Tot i que es creu que aquesta tradició ja se celebrava al segle XIX, comença a guanyar popularitat l’any 1909 quan uns viticultors del País Valencià pensen en potenciar les vendes del seu producte estrella: el raïm.

Així doncs, aquests homes van popularitzar la tradició de menjar 12 grans de raïm arreu d’Espanya. Avui dia també se celebra a alguns països llatins, però a vegades amb altres productes com les panses. El que encara no se sap del tot cert és si es mengen 12 grans per les últimes 12 campanades o pels 12 mesos de l’any, què en penses?

 

3. Festes regionals, el vi com a protagonista

És normal que el vi sigui protagonista en dinars, celebracions i en qualsevol reunió improvisada. Tant ho és que també resulta el centre d’atenció en moltes festes regionals, sobretot al nostre país.

Catalunya és, sense dubte, una de les regions que més tradicions amb vi celebra al llarg de l’any. El cava és la beguda més usual en aquest tipus de festivitat. Fires de mostres, danses folklòriques, concerts… tot és vàlid a les festes del vi de Catalunya! Dates essencials al dia a dia d’un celler com el nostre per reunir-nos amb personalitats del món vinícola i compartir coneixements i sensacions.

 

4. Vi produït amb raïm congelat, una tradicional elaboració

Sí, has llegit bé! A Baviera, Alemanya, existeix un vi que s’elabora a partir de raïm congelat. I no, no serveix per a fer gelat amb gust de vi. El fet més singular d’aquesta tradició amb vi és que el raïm potencia molt més el gust de la beguda que produeix posteriorment.

Tot i que és una tradició que es realitza any darrere any a aquesta regió, també es duu a terme en l’actualitat a la zona del Penedès de Catalunya.

 

5. La gran festa de la verema, imprescindible per a un celler

Deixem pel final la tradició més important en el món vinícola: la festa de la verema. Se celebra a diferents mesos de l’any segons la regió de la denominació d’origen del vi; a Catalunya acostuma a ser entre el setembre i l’octubre.

Per celebrar que ha finalitzat un any de feina des que neix el raïm fins que s’elabora el vi, s’organitzen diferents fires i festes que reuneix a tots els cellers de la zona. La verema és el moment en què es realitza la collita del raïm i es converteix en vi. Per fi arriba el moment d’assaborir el producte estrella d’un celler!

tractor verema

 

Estem desitjant que ens diguis quina és la tradició amb vi que més t’agrada o t’ha sorprès! En coneixes d’alguna altra?

Aquest 2019, t’esperem al nostre celler. Reserva la teva activitat enoturística i gaudeix de la tradició més gran del món vinícola: conèixer les vinyes i tastar els productes que aquestes produeixen!

Deixa un comentari