skip to Main Content

Varietats viníferes emprades a Celler Grau i Grau

Existeixen centenars de varietats viníferes a tot el món, però al nostre celler emprem d’autòctones. Alguns d’aquests tipus de raïm només es troben a la nostra terra, per tant, els vins del Celler Grau i Grau són tan autèntics com únics. Això ens caracteritza i ens dota d’una autenticitat que defineix la nostra manera de fer el que més ens apassiona: els vins.

A continuació us expliquem les varietats viníferes habituals a Celler Grau i Grau:

1. Picapoll

És una varietat que només es pot trobar en cellers de la Denominació d’Origen Pla de Bages. És de brotació retardada i madura en tercera època. Producció mitjana d’uns 5.000kg/ha. De pell dura i gruixuda, és un raïm de gra petit i ovalat. Totes aquestes particularitats li permeten aguantar molt millor les possibles adversitats climatològiques.

Els vins que s’elaboren amb el Picapoll són de color intens, més pujat que el de la resta de blanc. L’aroma és fresca, àcida i profunda, i hi destaquen notes de cítrics, pinya americana i pinya fresca.

2. Chardonnay

El Chardonnay és de brotació primerenca, entre el 5 i el 10 d’abril. És bastant vigorosa, els raïms són petits, i els grans també, com totes les varietats de gran qualitat.

Madura aviat, això està considerat a la zona com una bona qualitat, ja que d’aquesta forma eviten atacs de botrytis. Dóna vins molt aromàtics, frescos, fins i de gran paladar, amb uns 12.5º de mitjana i molt equilibrat d’acidesa.

Pot tenir tipus de sabors com a poma, pera, meló pinya, caramel, mel i espècies.

ampolla chardonnay

 

 3. Sauvignon blanc

El Sauvignon blanc és una varietat de cep blanca. El raïm de cep sauvignon blanc és menut, cilíndric i de maduració primerenca. El gra és mitjà, rodó i de color groc verdós. La pellofa és gruixuda. La polpa és consistent, dolça i aromàtica.

El vi varietal de Sauvignon blanc és d’una bona acidesa fruital, de complexitat aromàtica herbàcia i alt contingut alcohòlic. S’utilitza també, en cupatge amb altres varietats, per produir un vi dolç natural.

 4. Ull de Llebre

En quant a les varietats de negres tenim l’Ull de Llebre (Tempranillo) que brota a finals d’abril, floreix en la segona meitat de juny i verola a primers d’agost. Madura millor en vessants que en pla, encara que és sensible a la secada, arriba a una màxima qualitat en els terrenys fango-argilosos.

Proporciona vins de qualitat i de llarg envelliment pel seu escàs nivell d’oxidació. El gust presenta trets molt afruitats, color robí característic. Quan envelleix té un paladar suau i envellutat.

Aquest vi és, a més, destacable per la seva alta qualitat. Ha estat premiat amb molt bones puntuacions a la Guia Peñin l’any 2017.

ampolla ull de llebre

5. Cabernet Franc

El Cabernet Franc és de brotació retardada. El raïm madura en segona època, cap el 20 de setembre, de vegetació enlairada, però poc productiva. Té fulles de color verd fosc amb el sinus molt tancat. El grau pot oscil·lar entre 12º i 13º.

Dóna vins de molt color, cos i aroma. Milloren i agafen molt bouquet durant l’envelliment. Els seus sabors poder ser a menta, xocolata negra, tabac i mina de llapis.

6. Syrah

La varietat Syrah és noble, cultivada des de l’època dels romans a la regió de Cotes de Rhone nord. Brota a primers d’abril i madura en segona època. La seva fulla enrogeix marginalment a la tardor.

Té una producció mitjana de 5.000kg/ha i dóna vins d’una bona graduació alcohòlica, color i perfum molt característic que recorda el violeta. Pot tenir sabor a fruites del bosc, pebre, espècies variades.

7. Merlot

El Merlot és de brotació precoç, maduració de segona època. És una varietat vigorosa i poc sensible a l’oídium. Dóna uns vins suaus, que evolucionen molt més de pressa que el Cabernet Sauvignon, amb bona graduació alcohòlica, també envelleixen bé.

Els sabors solen ser molt iguals als de Cabernet Sauvignon, però a vegades conté més cireres i roses, més espècies, i pastís de fruites i menys sabor a menta i mina de llapis.

ampolla merlot

 

Ara ja conèixes tots els raïms que emprem al celler! I tot el nostre catàleg es basa en aquests tipus d’elaboració. Entre els nostres vins trobaràs els ecològics, una de les novetats de Celler Grau i Grau que incorporem aquest any. Ja els has tastat?

Vine al nostre celler i descobreix totes aquestes varietats de raïm que fem servir per tal d’elaborar els vins. T’esperem!