fbpx

A tots els amants de l’enologia ens encanta pensar en un moment especial amb la millor companyia i acompanyats d’una bona copa de vi. Hi ha gent que prefereix el vi blanc; d’altres, el rosat; i també estem els que ens decantem pel raïm negre. Si el producte final és un vi negre català, l’escena no pot ser més idíl·lica! No creieu?

La realitat és que el tipus de vi negre que produïm a Catalunya és únic. Neix a un territori privilegiat, amb unes característiques diferents de la resta del país i, per tant, el resultat és excel·lent. De ben segur que vols saber per què aquest vi és tan especial.

T’ho explicarem en tres punts clau que et faran entendre l’autenticitat del vi negre català. Prepara’t!

raïm negre

 

Raïms autòctons

El sòl de Catalunya produeix una sèrie de varietats de raïm que no es troben a cap altre lloc. Aquestes són Sumoll i Picapoll.

A més, s’elaboren en gran mesura raïms que, tot i que també pertanyen a altres territoris espanyols, disposen de grans hectàrees per créixer a Catalunya. Són:

 • Garnatxa
 • Macabeu
 • Parellada
 • Ull de Llebre
 • Xarel·lo

El raïm Picapoll és blanc. És una varietat autòctona que forma part de la Denominació d’Origen Pla de Bages i, com ja sabeu, és protagonista indiscutible del catàleg de vins Grau i Grau. Per altra banda, hem mencionat també el Sumoll, raïm negre de color molt intens i gust rústic.

 

Els maridatges més especials

Les característiques que fan diferent els raïms negres del territori català són garantia d’èxit en qualsevol maridatge. Acompanyar el menjar de vi negre català és una experiència que deixa bocabadat a qualsevol!

I no només el vi funciona com a acompanyant. Has pensat mai a cuinar amb aquest producte? Crearàs plats molt especials i saborosos. Atreveix-te a explicar-nos les receptes que, sense el vi negre com a protagonista, no són el mateix!

maridatge vi negre catala

 

El vi negre català, al Celler Grau i Grau

Amb una tradició vinífera de més d’un segle, el nostre celler elabora vins Grau i Grau que mai han perdut la seva essència. En el cas concret d’aquest blog, parlant del vi negre català, us parlarem d’aquest tipus de raïm al nostre territori.

Pertanyem al Pla de Bages i, per tant, a la DO Pla de Bages. També tenim productes de la DO Catalunya, com és el cas de la gamma Clos del Recó i el vi negre Garnatxa, de la Col·lecció Jaume Grau i Grau.

La garnatxa és una varietat de raïm que es treballa, amb més freqüència, a Catalunya. Parlem del raïm mediterrani més cultivat de tot el món! I els resultats són espectaculars. Encara no l’has tastat?

Quant a la DO Pla de Bages, a Celler Grau i Grau elaborem vins negres amb molta personalitat. Són els següents:

 • Cent·Kat: la gamma més jove i, a més, ecològica.
 • Criança: trobem dos criances, el Gratvs i el Sensvs. Tots dos d’alta gamma.
 • 4 Arreplegats: l’estrella dels vins de la gamma 4 Arreplegats.
 • Selecció: un dels nostres vins ecològics, el Selecció Especial negre.
 • Sumoll: varietat vinífera pròpia del Bages.
 • Ull de Llebre: el nostre Ull de Llebre, guanyador de premis de la Guia Peñín.

 

Si vols fer un tast dels nostres vins Grau i Grau, pots concertar la teva cita i fer enoturisme a Catalunya!

Coneixies aquestes varietats viníferes típiques del territori català? Explican’s-ho 🙂

Leave a comment