skip to Main Content

Com fer un tast de vi?

Com fer un tast de vi?

Avui, t’expliquem com fer un tast de vi. Que has de tenir en compte i quins aspectes s’han de considerar a l’hora de degustar un vi. Si t’estàs iniciant en el tast de vi, podràs coneixer diferents punts importants a l’hora de posar-ho en pràctica.

Per fer una degustació de vi hem de tenir en compte que és molt important treballar els nostres sentits. I hem de saber també que això ho podem millorar a mesura que practiquem el tast de vi. Aguditzar els nostres sentits, analitzar estímuls i ser conscients de les percepcions que ens produeix un vi.

Què passa durant un tast de vi? El nostre cervell es concentra totalment per analitzar les sensacions que ens transmet el vi. I amb això s’intensifica el plaer dels nostres sentits.

Per fer un tast professional, és necessari tenir coneixements tècnics, dominar la tècnica de degustació d’un vi i molta pràctica.

Però si ens volem iniciar en el tast de vins i fer-ho a casa amb amics o família us deixem a continuació quins aspectes s’han de tenir en compte a l’hora de fer un tast de vi. Hem de saber que hi ha 3 fases i en cada una predomina un dels sentits:

Fase visual:

El primer pas és obrir l’ampolla, olorar el tap i veure si hi ha cap filtració o està en bon estar el tap. A continuació servim el vi. Hem d’inclinar la copa aproximadament 45º. És important saber quin tipus de escollir per a cada vi. Depenent del vi escollirem un tipus de copa o una altra.

El primer que haurem d’observar en aquesta primera fase visual és el color del vi. Ens podrà ajudar a determinar la seva edat. En general un vi negre si té tons més brillants és un vi jove mentre que si té tons més color grana és un vi de criança.

També podrem observar la densitat del mateix vi i amb això poder conèixer d’alguna forma la seva graduació alcohòlica. A més densitat, més graduació.

Si movem la copa, podrem apreciar com cauen les llàgrimes de vi. Com més tardin a caure, major densitat i graduació alcohòlica tindrà el vi.

Fase olfactiva:

En aquesta fase hem de diferenciar els aromes primaris i els secundaris. Els primaris són aquells propis del raïm, mentre que els secundaris són els que es produeixen amb la fermentació alcohòlica.

També, amb última instància, es poden apreciar els aromes terciaris. Són aquells que tenen lloc durant i després de la criança del vi.

Fase gustativa:

És important percebre les primeres sensacions que es produeixen quan el vi entra a la boca. Intentant apreciar els seus matisos si és dolç, amarg, àcid o salat. Considerem un vi rodó quan hi ha un perfecte equilibri dels quatre.

Un cop, hem determinat els primers matisos, ens fixarem amb la textura. On d’alguna forma també té lloc el tacte. Haurem de saber determinar si és una textura suau o rugosa.

Analitzarem també la via retronasal. Serà necessari que després de beure, expulsem l’aire pel nas. Si durant un temps seguim percebent les mateixes sensacions direm que és de sensació llarg retronasal.

Per últim, ens fixarem en quin final ens ha deixat el vi. Pot tenir un final definit o no. Segons la seva persistència també podrem veure si és un vi curt, mitjà o llarg.

Així doncs, és important començar a posar en pràctica aquests petits detalls, considerant aspectes olfactius, visuals i gustatius d’un vi. Com més pràctica, més aguditzarem els nostres sentits.

T’animes a fer un tast a casa? Comença a aguditzar els teus sentits i iniciat en la degustació del vi. Amb quin vi comences? Descobreix tots els nostres vins.